Ugrás a tartalomra

Szállni, lebegni a labdáért

2024. július 29. hétfő
Díjazott lett a Kempelen gimnázium 14 éves diákja, Ács Soma
Szállni, lebegni a labdáért

Az akrobatikus kosárlabda egy modernkori sport, amelyben 2018 óta országos csapatversenyeket is rendeznek Magyarországon. A Kempelen Farkas Gimnázium 14 éves diákja, Ács Soma már 4 éve űzi ezt a sportágat. Az idei kerületi Sportgálán a legkiemelkedőbb sportteljesítményt nyújtó kerületi gyermeksportoló kategóriában Ács Soma lett az egyik díjazott.

Szállni, lebegni a labdáértAz ifjú sportoló a huszonketto.hu-nak elmondta: 2018-ban kezdett el gumiasztalozni, ami egy olimpiai sportág. Két évig járt edzésekre, majd a covid idején bezárt a hely, ahol tartották a tréningeket. Az edzőjük ajánlotta, hogy nézzenek be az akrobatikus kosárlabdázók edzésére, mert az ő termük a pandémia alatt is nyitva volt. Ennek a véletlennek köszönheti, hogy az akrobatikus kosárlabdánál kötött ki. Mint Soma elmondta, a sportjában szintén magasra kell ugrani trambulinról, és úgy kosárra dobni, hogy közben különböző trükköket végeznek. A látványos sport úgy alakult ki, hogy a kosárlabdameccsek szüneteiben a pomponlányok szórakoztatták a nézőket, illetve a fiúk ugrásokat, szaltókat végeztek. Mivel a teremben volt a kosárpalánk mellett a szivacs és a trambulin is, ezeknek az ötvözéséből született meg ez a sport. Most már nagyon sok profi kosárlabdacsapatnak van saját akrobatikus kosárlabdacsapata, akik a meccsek szüneteiben lépnek fel.

Soma elárulta azt is, a legjobban azt szereti ebben a sportban, amikor vetődni kell a labdáért. Ilyenkor tulajdonképpen az az érzése az embernek, hogy száll, lebeg, mivel nincs visszatartó erő, csak a lebegés van. Ez elképesztően jó érzés tud lenni. Most az U14-es csapatban játszik, de jövőre már felkerül az U16-ba. Az U14-ben még kis palánkra indítják az ugrásokat, de az U16-ban már nagy palánkra kell dobni, ez nagy különbség. A XIII. kerületben, a Forgács utcában vannak az edzések. Soma tagja a Face Team Akrobatikus Sportszínháznak. Telt házzal játsszák az előadásaikat. 

Az ifjú budafoki sportoló célja a külföldi fellépés, illetve az, hogy bekerüljön a felnőttcsapatba. Tavaly a felnőttcsapat két hónapot töltött Chilében, és Kínába is rendszeresen utaznak a színházi előadással.

(VHhuszonketto.hu)